Bestil tid til tandlæge på 📱 3068 2701, eller ✉ ml@rungstedtand.dk
Fastnet tlf.: 4586 3325

Hvad er tandskader?

Tandskader kan i sin enkelthed opstå på mange forskellige måder. Læs mere hvad en tandlæge i Kokkedal kan gøre for at hjælpe dig via behandling. Det kan for eksempel være ved at tænderne knækker, bliver slået løse i sport eller ved ordinære uheld, eller slået helt ud. Måske kan tænderne reddes, hvis du omgående tager handling og kommer under tandlægebehandling.

tandlæge undersøger patient for tandskade som kan være nær Kokkedal eller Vedbæk og Hørsholm

Hvem er særligt udsatte for at påføre sig en tandskade?

Ifølge tal fra Netdoktor kommer 50.000 danskere hvert år til skade med deres tænder. Det er særligt børn, der hører under de udsatte. Cirka 20 – 30 procent af alle børn på alderen 12 år har været udsat for tandskade med deres tænder. Drenge er ovenikøbet dobbelt så udsatte for at slå de blivende tænder ud set i forhold til piger, hvor forskellen mellem drengenes og pigernes mælketænder ikke har den samme risikoforskel.

Fald- og cykelulykker er de mest hyppige årsager til situationer, hvor der sker en tandskade, men ved nærkampssport er der faktisk også stor risiko for at få en tandskade. Du er mest udsat for tandskade, hvis du har et tandsæt med overbid.

Hvad kan man selv gøre ved akutte tandskader?

Hvis du er udsat for, at der sker en ulykke, hvor du eller andre slår munden og potentielt tandsættet, så det bløder, er det vigtigt du er opmærksom på, om der mangler tænder eller tandstumper. Du skal undersøge det med det samme ved at kigge eller føle ind i munden på dig selv eller den anden, der har slået sig.

Hvis den pågældende er bevidstløs, er det endnu mere essentielt, at du straks anbringer vedkommende i aflåst sideleje. Hvis personen har en eller flere tænder slået ud, skal tænderne straks findes til personen. Tænderne kan i mange tilfælde benyttes igen, hvis tænderne behandles på den rigtige måde og sættes rigtigt på plads af en tandlæge. Det skal gøres så hurtigt som det overhovedet er muligt. Efter et par timer uden behandling kan det desværre være for sent.

Sådan nogle udslåede tænder, samt tandstumper må ikke tørre ind. De kan faktisk opbevares på bedste vis i munden mellem din kæbe og kinden på vejen til din tandlæge. Små børn må under ingen omstændigheder selv opbevare de udslåede tænder i munden, da der er betragtelig risiko for at de kan komme til at synke stumperne. De udslåede tænder eller stumper kan med fordel opbevares i blandt andet mælk eller vand. Det skal helst være fysiologisk saltvand, hvilket du kan købe på apoteket.

De udslåede tænder eller tandstumper må under ingen omstændigheder anbringes i munden på personer, som ikke er ved bevidsthed og altså er bevidstløse. Det samme gør sig gældende for halvt bevidstløse eller chokerede personer.

Hvordan behandles de akutte tandskader?

Har du fået en mælketand slået fuldstændig ud, må den under ingen omstændigheder sættes op igen, da det på den måde kan beskadige den blivende tands udvikling.

Måske er dine tænder ikke slået fuldstændig ud, men sidder skævt. I sådanne situationer skal tandlægen straks have mulighed for at rette op på tænderne, så det er vigtigt at komme under behandling.

Ring straks til lægevagten, tandlægevagten eller skadestuen for at få at vide, hvordan du i det hurtigste tilfælde kan få kontakt med en tandlæge. Lægevagt, tandlægevagt eller skadestue kan med fordel besvare spørgsmålet for dig.

Kan man forebygge tandskader?

Mange reelle tandskader kan undgås, hvis cyklister ikke kører i spirituspåvirket tilstand. Ligesom boksere altid skal bære tandbeskyttere, vil det også være en fordel og god ide, hvis håndboldspillere til eksempel skulle bruge tandbeskyttere ved lovkrav. I det hele taget burde det efterhånden være lovkrav i de sportsgrene, hvor der er problemer med tandskader at indføre obligatorisk tandbeskytter.

Kontakt tandlæge og modtag behandling

Contact Us

Husk at bestille tid via 📱 3068 2701
Eller via ✉ ml@rungstedtand.dk.
Fastnet tlf.: 4586 3325