Bestil tid til tandlæge på 📱 4586 3325, eller ✉ ml@rungstedtand.dk

Velkommen hos Rungstedtand, som er din tandlæge i Kokkedal, Vedbæk og Hørsholm. Tandfyldninger af metal foretaget lækage af kviksølv, hvis de udsættes for en ny kraftfuld type medicinsk scanning, har forskere fundet frem til. Det skriver BBC.

forsker undersøger måske amalgam til tandlæger

Forskerne studerede effekten af ​​ultrahøj styrke af MRI – det seneste inden for scanningsteknologi, der blev introduceret til flere forskningshospitaler i Storbritannien ifølge BBC.

Undersøgelsen i tidsskriftet Radiologi viser, at 20 minutters eksponering er nok til at frigive toksinet fra ekstraherede tænder fyldt med sølvfarvet amalgam.

Holdet siger, at flere undersøgelser er nødvendige for at fortælle, hvilken risiko det kan udgøre i reelle situationer.

Disse banebrydende scanninger bruges endnu ikke i vid udstrækning, men hjælper med medicinsk forskning. Hos Rungstedtand bruger vi røntgen når vi tager billeder af dit tandsæt.

Tak fordi du læser med hos Rungstedtand tandklinik, som er din tandlæge i Kokkedal, Hørsholm og Vedbæk.

Lækagerisiko

Selvom metalfyldninger nu erstattes af hvide, keramiske, sammensatte fyld, er de stadig den mest almindelige type, der tilbydes af NHS-tandlæger.

De bruges ofte på bagsiden af ​​tænderne, fordi de er slidstærke, mens synlige fremtænder normalt får hvide fyld.

The British Dental Association (BDA) fortæller ydermere, at dental amalgam er sikkert. Det har været i brug og studeret omfattende i 150 år som et genoprettende materiale. Dets sikkerhed og holdbarhed er veletableret. Og det forbliver det mest passende materiale til en række kliniske situationer.

Det siger, at der ikke er nogen begrundelse for at fjerne disse fyldninger som en forsigtighed, undtagen hos de patienter, der korrekt er diagnosticeret som at have allergiske reaktioner på amalgam. Dette er en yderst sjælden situation.

Men BDA er enig i, at flere undersøgelser er nødvendige for bedre at kunne vurdere denne nye potentielle risiko forbundet med kraftfulde medicinske scanninger. Det beretter BBC.

Hvad undersøgelsen fandt frem til

Dr. Selmi Yilmaz og kolleger ved Akdeniz University, Tyrkiet, målte mængden af ​​kviksølv frigivet med 60 amalgamfyldte ekstraherede tænder anbragt i 60 separate gryder med kunstigt spyt.

Fyrre af de potte tænder blev scannet ved hjælp af enten konventionel MRI, som er af en relativt lav styrke, eller den nyere højdrevne 7 Tesla MRI. En kontrolgruppe på 20 tænder blev anbragt i kunstigt spyt.

Kviksølvindholdet var fire gange højere i de gryder, der var blevet scannet med den højdrevne MRI sammenlignet med kontrollerne og gryderne, der blev scannet med konventionel MRI.

Hvorvidt dette høje niveau af frigivet kviksølv – 0,67 dele pr. Million – kan skade patienter vides ikke.

Dr. Yilmaz: ”Det er ikke klart, hvor meget af dette frigjorte kviksølv, der absorberes af kroppen”.

Mange tak fordi du læser med her hos Rungstedtand, som er din tandlæge i Kokkedal, Hørsholm og Vedbæk.

Giftig

Kviksølv er påvist at være giftig for mennesker og kan forårsage toksiske negative virkninger i høje nok doser.

Europa-Parlamentet har stemt for en gradvis reduktion i brugen af ​​dental amalgam til at beskytte miljøet snarere end af direkte sundhedsmæssige grunde.

Når dental amalgam kommer ind i miljøet, kan det kviksølv, det indeholder, omdannes til methylkviksølv af akvatiske mikrober. Dette kan derefter samle sig i fødekæden, hvilket betyder, at folk, der spiser forurenet fisk og skaldyr, vil indtage det.

British Dental Association’s videnskabelige rådgiver, prof. Damien Walmsley, sagde: “Undersøgelsen indikerer, at folk, der har amalgamfyld, ikke bør være bekymrede, hvis de har brug for en konventionel MR-scanning.

“Det vil være et faldende problem med tiden så længe amalgamfyldninger udfases.

Udviklingen af ​​nye ultrahøjstyrke MR-scannere, som kun blev godkendt af den amerikanske fødevare- og narkotikaadministration sidste år, skal gennemgås nøje.

“Forskerne anerkender, at der er behov for yderligere undersøgelser af enhver potentiel risiko, der præsenteres af den nye generation af disse MR-scannere.” Det skriver BBC.

NHS rådgiver om, at rutinemæssige MR-scanninger er smertefri og sikrere procedurer, selvom der er nogle af patientener, som de ikke vil være egnede til denne type scanning, fordi de stærke magneter, der bruges under scanningen, kan påvirke metalimplantater eller fragmenter i kroppen.

Nyere kraftfulde MR-scanninger bruger stærkere magnetiske felter for at få endnu mere detaljerede billeder. De er godkendt til brug af medicinske tilsynsmyndigheder, der tager sikkerheden alvorligt i betragtning.

Tak fordi du læser med hos Rungstedtand, som er din tandlæge i Kokkedal, Hørsholm og Vedbæk.

Kontakt tandlæge og modtag behandling

Contact Us

Husk at bestille tid via 📱 4586 3325
Eller via ✉ ml@rungstedtand.dk.