Bestil tid til tandlæge på 📱 4586 3325, eller ✉ ml@rungstedtand.dk

Dental amalgam er et almindeligt materiale, der bruges til at fylde hulrum. Fyldstoffer lavet med dette materiale er også kendt som sølvfyldninger. I årenes løb er der rejst bekymringer om brugen af amalgam, fordi det indeholder kviksølv.

Bestil tid til tandlægen i dag ved at anvende kontaktinformationerne her på siden.

Hvad er amalgam?

Amalgam er en kombination af metaller, der har været det mest populære og effektive fyldstof, der anvendes i tandpleje i de sidste 150 år. Selvom det undertiden hedder “sølv amalgam”, består forbindelsen faktisk af en kombination af metaller. Disse omfatter sølv, kviksølv, tin og kobber. Små mængder zink, indium eller palladium kan også anvendes.

Læs også vores artikel om Tandlæge Vallerød.

Hvorfor anvendes kviksølv i amalgam?

Kviksølv anvendes i amalgam, fordi det hjælper med at gøre påfyldningsmaterialet fleksibelt. Når det blandes med et legeringspulver, skaber det en forbindelse, der er blød nok til at blande og presse ind i tanden. Det hærder også hurtigt og kan modstå det pres, der opstår, når man bider og tygger.

Hvorfor bekymring for kviksølv i amalgam?

Kviksølv er et metal, der forekommer naturligt i miljøet. Kviksølv kan eksistere som en væske, som i mange termometre. Når det opvarmes, bliver det en gas. Det kan også kombineres med mange andre materialer. Dette kan ifølge undersøgelser være skadeligt.

Man udsættes for kviksølv gennem luft, drikkevand, jord og mad. Der er bl.a. rejst bekymringer om mængden af kviksølv, der opbygges i fisk som følge af forurening. Kviksølv kommer i luften fra industrier, der brænder kviksølvholdige brændstoffer. Kviksølv fra alle kilder kan opbygges i organer når vi kommer i kontakt med det.

Se også artiklen om Tandlæge Nivå.

Kontakt tandlæge og modtag behandling

Contact Us

Husk at bestille tid via 📱 4586 3325
Eller via ✉ ml@rungstedtand.dk.